Пак скандали в парламента: „Росенец“, пенсии и къщата в Барселона

0
Снимка: БГНЕС

И последните заседания на този парламент вероятно ще минат под знака на непрекъснатите скандали. По план Народното събрание трябва да бъде разпуснато на 11 май и да бъде назначено правителство. Независимо от малкото оставащо време депутатите продължават да настояват създаване на различни анкетни комисии и вземане на сериозни решения като преизчисление на пенсиите например.

Още в самото начало на заседанието в петък от БСП поискаха цялото правителство да бъде извикано в парламента, тъй като трета поредна седмица няма парламентарен контрол. Депутатът Георги Свиленски заяви, че премиерът в оставка Бойко Борисов „не е в карантина, не е с патерица, дава изявление“ и затова следва да бъде призован.

След това БСП поиска да се гласува отново преизчисление на пенсиите. Председателят Ива Митева заяви, че няма да допусне ново гласуване, тъй като то е направено миналата сряда и дневният ред е бил изчерпан.

„Точката в сряда беше изчерпана, дебатът беше закрит, вие поискахте да се премине към второ гласуване, което друга фаза от законодателния процес. Аз не ви го допуснах, защото и Конституцията, и правилникът казва, че по изключение може да се реши, когато има консенсус в залата“, отговори му Митева и добави, че три парламентарни групи са отказали извънредната процедура.

ГЕРБ пришиха на Мая Манолова хотел, проектиран от мъжа на външната министърка (видео)

Думите й предизвикаха бурни реакции в залата. От „Демократична България“ настояха да се разгледа предложението им за анкетна комисия за „Росенец“. В отговор Митева заяви, че дневният ред за сряда се гласува до там, докъдето стигне.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов излезе на трибуната, за да подметне, че „гълъбарникът в Алепу“ (строежът на самия плаж б.р.) бил свързан с Манолова. ГЕРБ се опитват да наложат тази теза от няколко дни, тъй като братът на кандидат за депутат от „Изправи се! Мутри вън“ купи строежа. Комплексът е проектиран от арх. Ангел Захариев – съпруг на външния министър Екатерина Захариева.

„Скоро ще се окажа прекупвач и на къщата в Барселона, и на луксозния бутик, и най-вероятно на чекмеджето с кюлчетата и пачките. Удобно забравяйки как стана възможен този безобразен строеж – с архитектурното бюро и личната дейност на съпруга на вашия вицепремиер, с разрешението на шефа на ДНСК в Бургас, човек на Валери Симеонов, отстранен заради конфликт на интереси при друг строеж и от приближената до вашия лидер Борисов – „Главболгарстрой“, отговори Манолова.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили