Памет: 77 години от официалния край на Втората световна война

0
Капитулацията на Япония

Преди 76 години, на 2 септември 1945 г., с подписване капитулацията на Япония, официално завършва Втората световна война.

На този ден на борда на американския линеен кораб „Мисури”, който чака на рейд в Тихоокеанския залив, се подписва Актът за капитулацията на последния съюзник на нацистка Германия – Япония. След шест години и един ден настава дългоочакваният мир.

Капитулацията на ЯпонияПодписи под документа полагат от страна на Япония външният министър М. Сигемицу и началникът на Генералния щаб генерал Й. Умедзу, американският армейски генерал Д. Макартър, адмиралът от британския флот Б. Фрейзър и съветският генерал-лейтенант К. Деревянко. На церемонията по подписването присъстват представители на Франция, Холандия, Китай, Австралия и Нова Зеландия.

Според условията на Потсдамската декларация от юли 1945 г., които Япония приема безусловно, нейният суверенитет е ограничен върху островите Хонсю, Кюсю, Сикоку и Хокайдо, а също така и на по-малки острови от японския архипелаг по указания на съюзниците. Курилските острови Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи преминават към Съветския Съюз. Статутът на императора с нищо не е накърнен.

Капитулацията на ЯпонияАктът предвижда Япония незабавно да прекрати бойните действия, японските въоръжени сили безусловно да капитулират, като военното и гражданско имущество да се запази без повреди. На японското правителство и на Генералния щаб се предписва незабавно да освободят съюзните военнопленници и интернирани граждански лица. Всички японски граждански, военни и морски официални лица са задължени да се подчиняват и да изпълняват указанията и заповедите на Върховното командване на съюзните държави.

Капитулацията на Япония е ускорена, както от двете американски атомни бомби, така и от решението на Съветския съюз да обяви война на Япония на 9 август: в Манчжурската стратегическа настъпателна операция е разгромена японската Квантунска армия, освободени са северните и североизточните провинции на Китай (Манчжурия и Вътрешна Монголия) и Корея. По този начин е ликвидирана голямата военно-икономическа база на Япония на азиатския континент.

 

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук