Памет: Хитлер и Сталин правят първа крачка към най-кървавата война (видео)

0
Хитлер и Сталин

Днес, 23 август, се навършват 83 години от съюза между Хитлер и Сталин, ден, в който Европа почита паметта на жертвите на тоталитарните режими.

На тази дата през 1939 г. външните министри на сталинския СССР Вячеслав Молотов и на хитлеристка Германия Йоахим фон Рибентроп подписват пакта за сътрудничество между двете тоталитарни държави с три секретни протокола, с които определят сферите на влияние, отнасящи се до Полша и прибалтийските държави. Протоколът предвижда включването на Латвия, Естония, Финландия, източната част на „зони, принадлежащи на полската държава” и Бесарабия в съветската сфера на интереси, а Литва, Полша и на запад – в сферата на интересите на Германия. На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война. Тя започва броени дни по-късно…

Двата тоталитарни режима – нацисткият и комунистическият – се различават преди всичко по идеологическата си обосновка, не и по инструментариума си: при комунизма борбата е срещу класовия враг „за победа на прогресивната класа”, при националсоциализма е срещу националния враг „за реванш на унизената нация”.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук