Памет: Преди 33 години рухна един от символите на комунизма (видео)

0
30 години

Преди 33 години на 9 ноември рухна един от най-известните и зловещи символи на Студената война – Берлинската стена.

Рухването на стената, която до тогава беше символ на разделението не само на една страна, но и на целия свят, стана факт малко след 20 часа на 9 ноември. Няколко часа по-рано тогавашният министър-председател на ГДР Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от гражданството.

Строежът на стената започва на 13 август 1961 г. в периода на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ. Завършена през 1962 г., тя разделяше днешната германска столица в продължение на повече от 27 години. Все още историците не могат да се произнесат със сигурност чия – на съветския лидер Никита Хрушчов или на основателя на ГДР Валтер Улбрих е била идеята градът да бъде опасан от дълго 165,7 км заграждение от бетон, бодлива тел, наблюдателни кули и системи за автоматично откриване на огън. Факт е обаче, че никога преди това един режим не е заграждал собствения си народ.

Историците са преброили над 75 000 арестувани и над 1000 загинали при опити да се премине границата със Запада. Вероятно най-известната жертва е 22-годишният Петер Фехтер, прострелян през 1962 г. и оставен да умре в ивицата ничия земя.

След разрушаването на Стената фрагменти от нея бързо се превърнаха в обект на търговия. Много от тях бяха купени в САЩ, например в корпорацията Майкрософт, в щабквартирата на ЦРУ и други.

На 16 май 2006 г. на София беше дарен сегмент от Берлинската стена, който е изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма. Петнадесет години след падането на Берлинската стена част от нея е възстановена под формата на мемориален комплекс. Новопостроеният участък от стената се намира до поле, покрито с 1000 кръста, които символизират жертвите, убити при опита си да преминат границата и да достигнат до бившия Западен Берлин.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук