Памет: Преди 45 години ни напусна „Краля на рока“

0
Преди 84 години „Кралят на рока“

На днешния ден се навършват 44 години от кончината на Елвис Пресли, наричан краля на рокендрола.

Той е смятан за най-продавания артист на всички времена, от албумите му са продадени над 1 милиард еквезпляра! Неговият уникален глас и стил съчетават R&B, блус, кънтри, евангелски послания и черна музика, предизвиквайки социални и расови въжделения по онова време, и му печели псевдонима „Elvis the Pelvis“ заради неговите нетипични танцови движения. Със стил, харизма и „гол” сексапил, той беше фантазията на милиони жени и вдъхнови всички, които дойдоха след него, от „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“ до Бруно Марс.

В края на 60-те години композиторът и диригент Ленард Бърнстейн го нарече „най-голямата културна сила на 20-ти век“.

Хитове като „Heartbreak Hotel“, „Hound Dog“, „Jailhouse Rock“ и „Are You Lonesome Tonight“ остават в сърцата завинаги, а творчеството на Пресли е преиздавано безброй пъти след смъртта му. Повече от 20 милиона души са посетили имението му „Грейсленд”, след като бившата му съпруга и майка на единственото му дете Лиза Мария – Присила – го отвори за обществеността през 1982 г. Всяка година къщата е посещавана от над 600 000 души и допринася с около 150 млн. долара годишно за икономиката на Мемфис. През всички тези години домът на Пресли е все така привличаща атракция и изглежда още дълго ще бъде такава.

Елвис Пресли е роден в бедното семейство на шофьор и шивачка в къща от две стаи в Тупело, Мисисипи, на 8 януари 1935 г. Записва първия си албум на 19 години и става почти звезда почти толкова бързо, колкото в мечтите. За жалост, последното му представление на живо беше на 25 юни 1977 г. в Индианаполис, когато бе едва на 42 години. На 16 август 1977 г., ден преди следващия му концерт, той бе намерен мъртъв в банята си, поел свръхдоза успокоителни.

В музиката и филмите, а дори в личния си свят в Грейсленд и в Лас Вегас, певецът е бил предшественик на ерата на реалността, в която знаменитостите играят невероятна роля във въображаемия живот на своите фенове. Затова – преди Диана, преди Майкъл, преди Ким, преди Тръмп, имаше Елвис.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук