Паметна плоча на първия командващ на Българския военен флот бе открита в Русе

0
195
паметна плоча

С тържествена церемония, отдаване на военна почест и изпълнение на представителния духов оркестър на ВМС в Русе бе открита паметна плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич, първия командващ на Дунавската флотилия, от която по-късно се „ражда“ Българския военен флот.

Плочата е поставена върху фасадата на Флотската кула. в Русе, участие в тържествената церемония взеха заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев, заместник областният управител на област Русе Валентин Колев, аташето на Генералното консулство на Русия в Русе Владимир Токтаев, представители на държавната и местна власт. Участие взеха и представители на Национално дружество „Традиция“ – клон Русе, както и представителен отряд на „Дунавска флотилия“ към Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване.

Паметната плоча беше осветена от отец Стефан Стефанов от Русенската Света Митрополия.

“Александър Конкевич е първият офицер, поставил основите на българските военноморски сили. За нас това е изключително важно събитие – по този начин да отдадем почит към живота и делото на този офицер”, каза в словото си флотилен адмирал Георги Пенев.

Дунавската флотилия е създадена в Русе година след Освобождението, като датата 12 август 1879 г. е смятана за рождена дата на Българския военноморски флот. Основател и първи командир на “Дунавска флотилия” в периода 1879-1883 г. е капитан-лейтенант Александър Конкевич. Той основава и Машинната техническа школа – първото техническо училище в България, което е предшественик на Висшето военноморско училище.