Панаир на киселото мляко и Фестивал на художествените занаяти започна в Разград

0

С кръшно българско хоро, на което се хванаха малки и големи от близки и далечни краища на света в Разград днес започна Панаирът на киселото мляко и Фестивал на художествените занаяти.

Сред гостите на 20-ото издание на събитието са и официални делегации от градове-побратими на Разград – румънския Кълъраш и немския Витенберге.

Пазителите на българските традиции – танцьорите от Капанския ансамбъл представиха стари обичаи и пренесоха присъстващите някъде в миналото – там, където са корените на традициите. Зам.-кметът на града Добрин Добрев плисна менче с прясно мляко и пожела на добър път на форума, да има още много по 20 панаири на киселото мляко и на всички да им върви „по мляко“.

Програмата на форума включва конкурси, дегустации и много други забавления. През трите вечери откритата сцена на площад „Момина чешма” ще бъде оживена с песни и танци на различните народи. Горещи ритми и танци ще представят танцьорите от фолклорна група „Алианца“ от най-стария град в Северно Мексико, Салтильо. Богатството на танците от люлката на древните цивилизации Александрия ще оживее с музика и танц с изпълненията на фолклорна група „Елхориа“. На сцената ще се качат и двата състава от Грузия – Ансамбъл „Абджари“ от столицата Тбилиси и Аджарския държавен академичен ансамбъл за музика и танци „Арсиани“ от Батуми.

Родният фолклор разградчани и гостите ще видят в изпълнение на детския танцов ансамбъл “Лудогорче“, Капанския ансамбъл, детска танцова студия “Капанче“ към читалище “Напредък 1901“, танцова група „Фолклоритъм“ от с. Ловско, ансамбъл „Българин“ – Варна, танцов ансамбъл “Булгарика“ към Центъра за работа с деца и фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян.

Посетителите ще имат възможност да си закупят домашно приготвено кисело мляко и млечни продукти. Свои произведения на изложението предлагат и над 100 майстори-занаятчии от различни краища на страната.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук