Паник атаки – съвременният бич на обществото

0
стрес
Woman having panic attack feeling short of breath getting scared and anxious in studio. Panicked casual young adult wearing hoodie choking because of shock and anxiety over yellow background.

Паническите атаки са внезапни пристъпи на тревожност и силен страх, предизвикващи физически реакции, без да е налице видима причина или реална опасност за тях. Самите пристъпи могат да бъдат много плашещи и допълнително да засилят стреса, който човек изпитва. По време на паническа атака често се чувства загуба на контрол и симптоматика, наподобяваща инфаркт.

Почти всеки от нас е изпитвал някаква форма на паник атака в живота си, предизвикана от стресова ситуация, преживяване или тревога, която повече не се повтаря. Но при някои хора, паник атаките се завръщат отново и отново, а неочакваната им поява предизвиква още по-голяма тревожност и страх. Въпреки, че сами по себе си епизодите не представляват опасност за живота на хората, които ги изпитват, те могат да повлияят негативно върху качеството на живот.

Защо паник атаките са все по-често срещани днес?

Пристъпите на паник атаки са по-често срещани днес в модерното общество и съвременният начин на живот. Все още причината за това не е напълно ясна, макар че съществуват редица предположения. На първо място това натовареното и изпълнено със стрес ежедневие, което много от нас водят. Много често „жонглираме“ всеки ден, натоварени с множество задължения, ходим на две или три работни места, учим наред с работата си и ни се налага да се изправяме пред решаването на редица проблеми.

От друга страна, особено пред младите хора стоят и фактори, като лоши навици за сън и допълнителен стрес, наложен от обществото и социалните мрежи. Днес всеки общува през екрана на смартфона или зад клавиатурата на лаптопа си у дома. Пандемията затвори хората и сведе до минимум контактите с любими хора и разпускащи активности на открито. Това доведе до бум на паник атаките, които се отключиха при голяма част от хората на различни възрасти, но най-вече при младите.

Непредвидената поява на пристъпите е способна да ни накара да живеем в постоянен страх, че епизодите могат да се повторят тогава, когато не трябва, например на публично място. Този страх допълнително предизвиква състояния на тревожност и депресия, която кара хората да избягват различни ситуации, които предизвикват в тях неприятните пристъпи.

Важно е да не се оставяте на страха и паниката да ви ръководят и да потърсите помощ. Днес начин за справяне с паник атаките има и то доста ефективен.

Как да се справим с паник атаките веднъж завинаги?

Начинът да се справите с паник атаките е един: Да потърсите помощ от добър психолог. Такъв, който ще ви изслуша внимателно, на когото имате доверие и с който ще работите заедно в изработването на индивидуален план за справяне с пристъпите на паник атака.

Колкото и непредвидени да са самите пристъпи, те могат да бъдат овладени с правилен подход и техники, на които вашият психолог ще ви научи по време на психотерапията. Паник атаката при всеки човек е със строго индивидуална симптоматика, за това е необходим внимателен подход за ефективното справяне във всяка една ситуация от ежедневието.

Пристъпите на паник атаки не са опасни, но са способни да повлияят върху целия ви живот и да попречат осъществяването на най-съкровените ви мечти. Излезте от порочния кръг! Запишете си час за консултация с психолог още днес.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук