Събират извънредно старейшините заради трафика между Русе и Мартен  

0

Извънредно заседание на Общинския съвет на Русе ще има в четвъртък, 21 юли.

Инициатива на кмета Пенчо Милков заради интезивния трафик на тежкотоварни автомобили, преминаващ през Русе, и затрудненото движение по пътя Русе – Мартен.

На старейшините ще бъде предложено да гласуват учредяването на възмездно право на строеж за изграждане на паркинг за тежкотоварни камиони върху имот частна общинска собственост. Приемането на предложението ще даде зелена светлина за организирането на конкурс, дейностите по проектиране и строителство, уверяват от общинската администрация. От там припомнят, че след редица срещи общинското ръководство издейства отпускането на 3 млн. лв. от правителството за строеж на буферен паркинг. Тъй като сумата е недостатъчна за асфалтирането на всички 160 дка, предвидени в проекта, бяха потърсени възможности частни инвеститори да изградят и експлоатират паркинга. Проведени бяха разговори с проявилите интерес фирми, като през април в Община Русе постъпи официално инвестиционно намерение от кандидат.

Целта е съоръжението да събира над 700 тежкотоварни камиона, които вместо да престояват по пътните платна на бул. „България“, „Тутракан“ и пътя към Мартен, ще изчакват на обособените места реда си за преминаване през ГКПП Дунав мост.

Друга точка от дневния ред е приемането на позиция на Общинския съвет относно организацията на движението на тежкотоварните автомобили в посока към и от контролно-пропускателния пункт. Преди дни представителите на отговорните институции излязоха с предложение за временната организация на движението, включваща затварянето и изтеглянето на всички камиони в северното платно на пътя за Мартен и обособяването на двупосочно движение на всички останали автомобили в южното.

Жителите на Мартен се обявиха срещу това и настояха тировете да бъдат разположени по бул. „Тутракан“. Според зам.-кмета Димитър Недев, подобно решение е неподходящо, защото там има спирки от градския транспорт, бензиностанции, портали и достъпът на близко разположените 12 фирми също ще бъде блокиран.

Тази вечер в Мартен ще се проведе общоградско събраниев което ще се включат представители на местната власт. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление събранието може да предизвика обсъждане на даден въпрос в Общинския съвет.

Предвид увеличения почти двойно трафик на камиони, предизвикан от войната в Украйна, кметът на Община Русе Пенчо Милков внася въпроса за обсъждане от местния парламент, независимо от резултата на срещата в Мартен.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук