Парад на ретро автомобили и мотоциклети в Русе

0

На 5 юни /събота/, за седма поредна година Русе ще бъде домакин на Парад на ретро автомобили и мотоциклети. Събитието е организирано от Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“ и Община Русе. То ще се състои в Парка на младежта.

Очаква се традиционният русенски парад да събере над 60 атрактивни возила от цялата страна и Румъния. До момента са потвърдили участие автомобили от Бургас, София, Стара Загора, Добрич и други. Регистрация на участници тече в момента и ще продължи и в деня на събитието.

Програмата предвижда сборният пункт  да бъде от 9 часа на кръговото кръстовище при Паметника Альоша, откъдето автомобилите и мотоциклетите ще бъдат насочени към мястото за паркиране. Официалното откриване на Парада ще е от 10 часа на алея „Перистери“, където любителите на класическите возила ще имат възможност да разгледат и да се снимат с уникалните коли и мотори.

Богата съпътстваща програма са подготвили организаторите. Ще звучи приятна музика в изпълнение на група „Сода Акустик“, а разнообразни забавления и изненади са предвидени за жителите и гостите на града от всички възрасти. Изкуството и ретро автомобилите ще бъдат обединени отново под формата на уъркшопи за деца и дами. За господата е предвидено посещение на Националния музей на транспорта, както и представяне на колекцията на русенеца Петър Енчев от макети на президентски автомобили в мащаб 1:43.

По време на Парада на ретро автомобили и мотоциклети в Русе градът ни ще бъде домакин на първия в страната тематичен семинар с фокус върху историята и реставрацията на превозните средства. Участниците в семинара ще беседват по три теми:

  • „Пътешествие по релси във времето“ – с лектор представител на Националния музей на транспорта
  • „Структурите на граничните десетилетия“ – с лектор Николай Корудерлиев – Председател на УС на Асоциацията на автомобилните историци в България
  • „Използване на 3D технологии в процеса по реставрация и консервация на ретро автомобили“ –  с лектори доц. Георги Христов и гл. ас. Дияна Кинанева от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

 

Автомобилите и мотоциклетите, участващи в парада, ще се включат в конкурс за различни награди. Освен традиционните  подаръци за всички, те ще се съревновават за четирите  уникални награди, изработени от русенски скулптор:

 

  • Награда на кмета на Община Русе
  • Награда на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“
  • Награда на Авто –мото клуб „РУСЧУКЪ“
  • Награда на публиката

 

Организаторите са предвидили и други награди, а победителите ще бъдат определени от жури, в което ще влязат експерти в областта на автомобилизма.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили