Парламентарна криза: ПП оттегли кандидата си, ДБ предлага “ротационен” шеф на НС

0

Постът председател на Народното събрание предизвика безпрецедентна парламентарна криза, след като вчера нито една от петте номинации не събра необходимия брой гласове. След осем часа на гласувания, дискусии, почивки и словесни престрелки вчера, първото пленарно заседание на 48-ото НС бе прекратено без да изпълни най-важното си задължение – до бъде избран председател.  

След две гласувания в два тура до разбирателство така и не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство. 

След заседанието от „Демократична България“ направиха предложение председателството да се ротира между кандидатите на двете най-големи парламентарни групи – Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“. 

От ГЕРБ-СДС подкрепиха предложението на „Демократична България“. БСП определиха идеята като неподходяща, но подчертаха, че целта им е парламентът да заработи. 

От ПП съобщиха, че не са съгласни с предложението на „Демократична България“ за ротационно председателство, както и че няма да подкрепят в зала кандидата на ГЕРБ-СДС Росен Желязков.  Партията оттегля кандидатурата на Никола Минчев макар според тях той да е най-достоен. ПП няма да издигат кандидат на заседанието днес.  

Председателски съвет преди пленарното заседание ще решава как да се преодолее блокирането на работата на народните представители.   

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук