Парламентът освободи кабинета „Борисов2“

0
27
Народното събрание

С 218 гласа „За“, нито един против и двама въздържали се Народното събрание прие оставката на правителството на Бойко Борисов.

boyko_borisov-ostavka03Тя беше официално депозирана в понеделник след тежката изборна загуба на управляващата партия – ГЕРБ, на президентските избори.

boyko_borisov-ostavka05“Вотът в неделя даде да се разбере, че народът иска промяна. Народът в неделя каза: “Търсете друг начин да продължи управлението”

С тези думи министър-председателят обясни решението си да напусне , въпреки че резултатите от президентските избори не са обвързани с изпълнителната власт. Борисов обеща приемственост в управлението при представянето пред депутатите на оставката на кабинета в присъствието на министрите.

Той призова БСП като победител в президентските избори да състави служебно правителство и да управлява, като декларира, че ГЕРБ ще бъде максимално конструктивен. Лидерът на ГЕРБ подчерта, че кабинетът ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов.

„Да честитим на победителите на президентските избори – категорична, ясна точна победа“, каза Борисов и подчерта, че поне той не си спомня толкова честни избори.

„Вотът в неделя даде ясна оценка, че се иска промяна“, разтълкува Борисов политическите сигнали.

Той призова партиите в парламента да подходят внимателно към бюджета, за да не поставят под опасност държавата: “Когато гласувате бюджета, имам една молба към вас – популизмът вече взима панически връх в държавата. Ако много от предложенията, които чух, станат част от този бюджет, на годишна база бюджетът ще губи около 3 млрд, на втората година ще се мултиплицират, а на третата ще счупите държавата”, предупреди Борисов.

От „Патриотичния фронт“ пък призоваха ГЕРБ да не напуска властта и да състави нов кабинет