„Противопожарно учение“ опита да спре запечатването на карусели 7 и 8

0
„Противопожарно учение“

„Противопожарно учение“, няколкочасови разговори и ходене по нервите, предшестваха затварянето на карусели 7 и 8 в завода за автомобилни части „Монтюпе“

Още в 10 часа сутринта на екипите на РИОСВ пристигна на място заедно с екип на полицията, който трябваше да осигури безпрепятственото запечатване на халетата.

montupet-rabotnici_zatvaryane_karusel7_2От ръководството на предприятието се опитаха да възпрепятстват процедурата, импровизирайки „противопожарно учение“, което „случайно“ съвпадна с пристигането на представителите на РИОСВ и общинския отдел „Екология“. Точно в 10 часа работещите от първа смяна бяха изведени от цеховете. Целта на финта бе една – да бъде спряно връчването на заповедта на директора на екоинспекцията за затваряне на карусели 7 и 8 в  трето хале на завода и спиране на производството  там.

След продължили часове разговори, в крайна сметка халето бе запечатано в следобедните часове.  Към момента коментар от страна на директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води Лилия Атанасова няма, тъй като тя е излязла в болнични.

Както ТВН няколко пъти писа, мярката бе наложена заради продължаващото системно замърсяване на въздуха от фирмата, след като вече заводът бе глобен за това с 500 000 лв. „Монтюпе“ обжалва паричната санкция в съда, но отново бе установено изпускане на неорганизирани емисии, този път от противопожарни клапи. Така се стигна до решението едно от трите халета да бъде затворено.

Това е не първият карусел, който се запечатва по този начин на завода. Преди година същата съдба сполетя карусел 2. Докато траеше делото с което мярката се ожалваше, оборудването за леене бе изнесено тихомълком след разбиване на пломбата.