Парламентът ратифицира договора за 8 нови самолета Ф-16  

0

Парламентът ратифицира споразумението между България и Федералната резервна банка на Ню Йорк за откриване на сметка, чрез която ще бъдат платени осемте нови изтребители Ф-16 Блок 70 по договора, сключен на 15 юли със САЩ. 

Освен самолетите в поръчката са включени боеприпаси, средства за обучение на ВВС, поддръжка и резервни части за 1,2 милиарда долара разсрочено до 10 години. 

Периодът на отсрочка е предложен от правителството на САЩ. След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи трябва да уведоми правителството на Съединените американски щати за изпълнение на националните процедури. 

Договорът не предвижда компенсации за пропуснати ползи. Всяко разногласие ще се решава чрез междуправителствени консултации. 

Ратификацията на договора беше подкрепена от депутатите на ГЕРБ, „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, „Български възход“ и ДПС. Против гласуваха от левицата и „Възраждане“. 

Срещу ратификацията на договора остро се обявиха от „БСП за България“ с мотива, че все още няма произведен самолет от тази модификация, договорът не предвижда неустойки, а България не може да контролира финансовите му параметри и сроковете за изплащане на отсрочените суми. 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук