Парламентът не избра Каримански за шеф на БНБ

0
Любомир Каримански, Снимка: БГНЕС

Парламентът не избра  Любомир Каримански за гуверньор на Българската народна банка (БНБ). Той бе единствената номинация за поста.

С 59 гласа „За“, 36 „против“ и 140 „въздържал се“ предложението не бе прието.

Гласуването за Каримански дойде след няколко часа дебати. През това време ГЕРБ не казаха категорично дали ще я подкрепят. „Продължаваме промяната“ вече обявиха, че няма да гласуват „за“, въпреки че той е предложение на коалиционния им партньор ИТН.

След гласуването Каримански коментира, че е научил важен урок.

„Преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната. Да ми е обеца на ухото“, заяви той. По-рано премиерът Кирил Петков прогнозира именно такъв резултат от вота.

Каримански остана единственият кандидат след сериозно напрежение в управляващата коалиция. От „Продължаваме промяната“ пък издигнаха кандидатурата на председателя на парламентарната им група Андрей Гюров. Няколко дни по-късно той се отказа от надпреварата.

Каримански пък се оплака, че е получил смс със заплаха. В съобщението пишело, че ще има големи проблеми. МВР установи, че съобщението идва от румънска сим карта. Досега не е съобщавано, че подателят му е установен.

 

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили