Партиите „гушнали“ над 6,5 милиона лева повече, ще връщат парите

0
126
Глоба в размер на 1 милион лева

Партиите са „гушнали“ малко над 6,5 милиона лева повече от законово регламентираната сума при разпределянето на държавните партийни субсидии след 2016 година.

Това съобщиха от прокуратурата след извършената от Върховната касационна прокуратура проверка. Прокуратурата разпореди надвзетите суми да бъдат възстановени. От там уточняват, че се разследват данни за извършено престъпление от служители на финансовото министерство при разпределянето на държавните партийни субсидии след 2016 година.

Въпросът стана актуален, след като от екипа на „Шоуто на Слави“ изнесоха информация, че през 2018 година имащите право на държавна субсидия партии и коалиции са получили по 13.23 лева вместо по 11 лева на глас.

Две седмици след като главният прокурор се самосезира и възложи на Върховната административна прокуратура проверка на партийните пари, става ясно, че след 2016 година партиите и коалициите, получили над 1 процент подкрепа, са си разпределяли пропорционално бюджетните пари въз основа на всички действителни гласове, подадени на последните парламентарни избори – и за формации, непреминали изборната бариера, плюс протестно гласувалите „не подкрепям никого“. Затова и конкретно през 2018 година ГЕРБ, БСП, ДПС, “Обединени патриоти”, „Воля“ и „Възраждане“ са получили по 2,23 лева повече на реален глас.

Проверката на Върховната административна прокуратура е установила, че петте парламентарно представени партии и коалиции, плюс “Възраждане”, която единствено премина бариерата от 1%, са получили пари не само за подадените за тях гласове, но и от гласувалите за останалите под бариерата формации и за онези, неподкрепили никого. Така за 2018-та година вместо законово регламентираните 11 лева на глас, в партийните каси са влезли по 13 лева и 23 стотинки или малко над 6,5 милиона лева повече от законово регламентираната сума.

От прокуратурата уточняват, че със заповед на финансовия министър е утвърден механизъм, по който се изчисляват партийните субсидии и че контролът по изпълнението му е възложен на директорите на дирекции “Държавни разходи” и “Държавно съкровище”. Изрично се цитира писмо от 22-ри май 2019 г., в което шефът на Дирекция “Държавни разходи” признава, че има допусната грешка при формирането на общата сума за финансиране на политическите партии поради възникнало заблуждение. Освен, че иска от финансовия министър да си събере надвзетите пари, Държавното обвинение очаква от Сметната палата действие за финансов контрол по отношение на политическите партии.