Партиите от “БСП лява България” – заедно на президентския вот

0
27
Сергей Станишев все пак влиза

Тринадесет партии в лявото пространство се обединиха за общо явяване на президентските избори, съобщиха от пресцентъра на БСП след заседание на Политическия съвет на коалиция “БСП лява България”.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова е получила от коалицията мандат за преговори с други партии и до края на следващата седмица отново ще се съберат, за да се проведе вторият кръг разговори.

По думите на председателя на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията във вторник ще има срещи в Народното събрание с АБВ и “Движение 21”, а в сряда – с ВМРО.

“На първия разговор се обединяваме около платформата, политическа рамка за явяване на президентските избори, и за профила на президента и вицепрезидента. Те трябва да са хора, които изразяват националния интерес, провеждат балансирана външна политика и във вътрешен план са обединители на нацията, патриоти, със социална чувствителност и изразители на политиките в лявото пространство”, е заявила лидерът на левицата.

Нинова е посочила, че в БСП започват конференциите за номинации и партиите от коалицията също имат своите процедури за номинации. Тя е допълнила, че едва след като мине този процес и се проведат срещи и с другите партии ще се обсъждат конкретни имена.

“Това ще бъде абсолютно равноправен партньорски разговор между всички ни. Целта ще е да се избере двойка, която да е еднакво одобрена от всички вляво”, е заявила Нинова.

Евродепутатът и член на Изпълнителното бюро на БСП Илияна Йотова е отбелязала, че БСП тръгва на тези първи срещи преди всичко със своята платформа, а не с конкретни имена.

“За разлика от други партии вляво ние имаме джентълменското споразумение помежду си, че първо ще чуем какво мислят нашите коалиционни партньори за това как трябва да изглежда нашата кандидат президентска двойка и какъв интерес на България трябва да защитава”, е заявила Йотова.

Председателят на ПД “Социалдемократи” Елена Нонева е отбелязала, че резултатите от преговорите с другите политически партии ще бъдат обсъждани в рамките на коалиция “БСП лява България” до края на следващата седмица. “Подкрепяме идеята за разширяване на коалицията вляво”, е добавила още Нонева.