Първа ученическа кулинарна олимпиада стартира в Русе

0
314
Ученическа кулинарна олимпиада

Първата в страната Ученическа кулинарна олимпиада в страната ще стартира в Русе на 5 юни.

Инициативата е на неправителствената организация „Задруга за чиста храна“, съвместно с Община Русе, Регионалното управление на образованието и РЗИ.

Участници в състезанието, което ще се проведе в МОЛ „Русе“ са деца от 2-ри до 11-и клас. По шест представители от русенските училища ОУ „Иван Вазов“, СУ „Йордан Йовков“ и СУЕЕ „Свети  Константин-Кирил Философ“ в продължение на близо два часа ще мерят кулинарни сили и ще направят млечна закуска и десерт, като същевременно ще отговарят на въпроси за храната, която приготвят. След поставена задача в началото на олимпиадата, която ще е изненада за участниците, те ще трябва да напазаруват необходимите продукти сами и след това да сготвят.

През учебната 2018/2019-а година се проведоха редица теоретични и практични занятия с ученици от русенски училища, свързани с избора, приготвянето и консумирането на чисти и натурални храни, създавайки разбиране за връзката между храната, здравето, енергията, настроението и успеха сред присъстващите ученици, разказа Филип Хайвазиан, председател на неправителствената организация „Задруга за чиста храна“. По думите му, децата са започнали да превъзпитават родителите си по отношение на качествената и здравословна храна.

Както всяка олимпиада, и тази ще завърши с връчване на купи, а организаторите се надяват тя да се превърне в кулинарен празник за децата. Кръг на тази олимпиада ще бъде проведен и в Разград. Желанието на организаторите е тя се превърне в  ежегодна и национална, а мисията – децата осъзнато да избират, приготвят и консумират здравословна храна, да стигне до възможно най-много подрастващи.