Русе получава средства за екологично чист транспорт

0
549
Русе ще получи средства за екологично

Русе ще получи средства за екологично чисти превозни средства за градския транспорт. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на депутатски въпрос за мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух с екологичен обществен транспорт.

Средствата в размер на 390 млн. лв. ще се разпределят между 11 общини. Останалите са Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Сливен, Стара Загора, Столична община, Хасково и Шумен. С тях ще се подпомогне закупуването и доставката на нови съвременни екологични електрически транспортни средства на обществения транспорт, което ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума и вибрациите и значително спестяване на енергия. Могат да се закупят електрически автобуси, тролейбуси и трамвайни мотриси, както и станции за зареждане.

Това е нова процедура, свързана с транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух. Тя цели опазване на околната среда чрез подобряване характеристиките на превозните средства, обслужващи обществения транспорт – замяна на остарелите и амортизирани превозни средства с нови, отговарящи на нормативните стандарти за вредни емисии, каза още министърът