Пътищата в Североизточна България – проходими при зимни условия

0
251
Пътищата в Североизточна България

Пътищата в Североизточна България са проходими, движението се извършва при зимни условия, съобщават дежурните в областните пътни управления.

В областите Габрово, Велико Търново, Търговище и Шумен, в които се очакват снеговалежи и образуване на снежна покривка между 5-10 см., е обявен жълт код. В момента слаб сняг вали в областите Търговище, Русе, Разград, Шумен, Габрово, В. Търново, Ловеч, Плевен, Добрич.

Ришкият проход е отворен. Отворен е и Котленският проход в Търговищка област. Има опасност от падащи камъни по първокласния път София-Варна при търговищкото село Пролаз. По откритите високи места в Разградско има слаби навявания, предупреждават от пътното. В Силистренска област няма валежи и вятър, пътните настилки и там са заснежени.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да спазват дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. При необходимост е възможно да  се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.