„Патриотичният фронт“ дава рамо на ГЕРБ, влиза във властта

0
1699

Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след продължилите близо 5 часа консултации с представители на коалицията „Патриотичен фронт“.

Бъчварова уточни, че от ПФ признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за премиер и председател на Народното събрание. „Единственият партньор, който Патриотичен фронт не приема е ДПС“, уточни Бъчварова.

По повод политическата формула на следващо управление Бъчварова заяви, че е дебатирано изискването на ГЕРБ за политическа споделена отговорност и приемат предложението на ПФ те да гарантират тяхната политическа отговорност към всички споразумения, които предстоят да бъдат сключени.

По думите на Менда Стоянова от ГЕРБ, не е постигнато съгласие по четири точки – бюджетната и данъчна рамка на държавата, националната програма за енергийна ефективност и как тя да се финансирана, по темата за НЗОК, както и за пенсионната реформа,.

„За съжаление, три от тези четири теми са сериозни области. Така че остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да се запознаят по-детайлно с нашата програма и да излязат със становище дали могат да приемат нашите политики и да отстъпят от своите“, каза още Стоянова.

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са дали съгласието си да влязат в управлението, за да има, както поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, споделена отговорност. Не се уточнява обаче кои министерски кресла „патриотите“ ще поискат.