Пеевски – българската следа в досиетата „Пандора“

0
Снимка: БГНЕС

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е един от българските политици, притежавали офшорни компанни от списъка с досиетата „Пандора“. Това съобщи Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт Bird.bg, които са бъгларският партньор в международното разследване. В него участват медии от целия свят, които преглеждат около 12 млн. записи за офшорни фирми. В списъка се появиха имената на световни лидери като бившия премиер на Великобритания Тони Блеър, приближени до Владимир Путин, йорданският крал Абдула Втори, чешкият премиер Андрей Бабиш и други, купували си инкогнито луксозни имоти.

Пеевски е бил свързан с три офшорни компании. В една от тях е бил директор. По същото време е бил и депутат. Парламентарният правилник изрично забранява на народните представители да имат фирми.

Двама български политици са в досиетата „Пандора“

„Ето сега може би ще се наложи най-малко КПКОНПИ, пред която той е подал невярна декларация, да образува проверка и да се види що за активи той е държал без да ги декларира. Да се притежава офшорка не е престъпление, проблемът е, че имаме средства, които не са декларирани, а по закон той е длъжен да декларира пред Сметната палата, пред КПКОНПИ. Има,  вероятно, активи, които са се водили на името на тези офшорки, които също не са декларирани“, заяви Чобанов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“.