Петър Ванев, русенецът извървял над 4 000 км в САЩ, предпочита хотел с 5 000 звезди, вместо с пет

Автор:
24 ное. , 2017   Video

От границата на САЩ с Мексико до границата с Канада. Това е пътят, който русенецът Петър Ванев изминава пеша за по-малко от половин година.

Вдъхновен от пътешествието на писателката Черил Стийд, той прекосява „Тихоокеанския хребетен преход” и така става първият българин минал по това трасе, което обхваща 3 американски щата.

31-годишният Петър Ванев е завършил математическата гимназия в Русе. След това заминава  в Англия, където прекарва 7 години. Един ден просто решава да напусне работа и да предприеме най-вълнуващото пътешествие в живота си.

„Последната една година преди да напусна работа имах силното желание да си хвана раничката да пътувам, а преди 2 години всъщност открих прехода, чрез филм, който гледах. Аз нямах планинарски опит като много други хора. Имах 10 дена в планината с приятели, познати и това е“, разказа той.

Най-голямата трудност, с която се е сблъскал, докато преминавал през пустини и планини, е самотата. Но това пък му е помогнало да преоткрие себе си и да осъзнае кое е най-важното, казва Петър.

Раница, палатка, вода, малко храна и чифт дрехи –  това е всичко, което носи със себе си по време на пътешествието.

На въпроса, къде е нощувал, той отговори така: „В палатката си. Буквално под звездите. Предпочитам хотел с 5 000 звезди, вместо такъв с 5“.

Петър върви всеки ден около 50 км. Най-трудно е преминал планинска 700-километрова отсечка в Сиера Невада – планинска верига, покрита със сняг.

Около 5 000 долара е струвало приключението му. Пътешествието на първия българин, извървял „Тихоокеанския хребетен преход“, започва на 27 март и приключва на 28 август. За цялото това време е имал 21 дни почивка, като останалите 130 дни прекарва в ходене. Казва, че отново би извървял някои от отсечките, но предпочита да покорява нови върхове.

 


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.