Привлякоха управителя на „Евроманган“ като обвиняем

0
55
максимална глоба

Управителят на „Евроманган“ ЕАД Дейвид Уелингс отива на съд, съобщиха от Районната прокуратура в Добрич.

Обвинението срещу него е, че не е поискал от съда да открие производство по несъстоятелност в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството.

Районната прокуратура в Добрич е събрала достатъчно доказателства по делото, от които става ясно, че дружеството на което с концесионен договор е отдадена мина Оброчище е изпаднало в несъстоятелност от 30 юни 2016 г. Натрупаните публични задължения към НАП са в размер около 1,5 млн. лева. Приходната агенция е предприела принудителното им събиране.

„Евроманган“ има задължения около 100 000 лева към частни кредитори за доставки и транспорт. Само към „Енерго про“, дружеството на Уелингс дължи около 200 000 лева. Престъплението в което е обвинен се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5 000 лева.

Припомняме, че заради финансови проблеми на „Евроманган“, миньорите вдигнаха стачка на 15 март и протестите им продължиха няколко месеца. През юни прокуратурата откри множество нарушения в рудник „Оброчище”. Преди 2 месеца кредитор поиска обявяване на дружеството в несъстоятелност, но после оттегли иска си.