Петков иска оставката на Янев (видео)

0
Снимка: БГНЕС

Оставката на военния министър Стефан Янев ще бъде поискана днес, съобщи премиерът Кирил Петков. Основната причина е реакцията му на войната в Украйна.

„Мой военен министър не може да използва думичката операция вместо думичката война, операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи са убити“, коментира Петков.

В първия ден от руската инвазия Янев призова да не се бърза с лепенето на етикета „война“. Часове по-късно той се опита да замаже гафа с пост във фейсбук. За оттеглянето му от поста обаче вече имаше искания, тъй като изказаната от него теза за военна операция съвпада напълно с официалната на руската държава. Преди дни медийният регулатор в Русия забрани да се използват думите „война“ и „нашествие“ в публикации.

Че оставката предстои намекна и самият Янев в свой пост във фейсбук в неделя вечерта. Тогава той обясни, че оттеглянето вече е само въпрос на процедура.

Премиерът Петков даде да се разбере, че е бил подразнен и от написаното от военния министър в социалната мрежа.

„Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика особено по фейсбук“, каза премиерът.

По повод намеците на Янев, че оставката му би довела до дестаблизация на кабинета Петков заяви, че това няма да се случи. Той обясни, че действията му се подкрепят от всички коалициионни партньори. Оставката на Янев вероятно ще бъде гласувана утре в парламента. Засега не е ясно кой заеме поста му.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили