Планират първите автобуси с горивни клетки

0
102
Планират първите автобуси с горивни клетки
Източник: FlixBus

Пазарният лидер на международен автобусен превоз в Европа – FlixBus ще инвестира в технология за алтернативно гориво. За реализация на проекта FlixMobility ще работи съвместно с базираното в Германия технологично дружество Freudenberg Sealing Technologies.

Компанията планира превозните й средства да се движат на големи дистанции с горивни клетки, което я прави първата в света с такъв проект. Целта е устойчива мобилност без емисии на въглероден диоксид и затова ще бъдат разработени дори специални автобуси. Започнати са първоначални разговори с производителите им.

Очаква се те да изминават най-малко 500 км до следващото зареждане с водород, което пък ще отнема не повече от 20 мин. Мощността и ускорението им ще отговарят на вече действащите стандарти за автобуси за превоз на дълги разстояния.

Наскоро FlixMobility обяви план за действие в областта на климата, който цели 100% неутралност на CO2 най-късно до 2030 г. Компанията планира да направи всички пътувания с автобуси и влакове, както и всички бизнес процеси, без емисии на въглероден диоксид. Влаковете FlixTrain и електрическите автобуси в Германия и Франция вече се захранват от 100% зелена електроенергия.