Руските лунни астронавти вече ще носят оръжие

0
Руските лунни астронавти вече ще носят оръжие

В официално изявление на Държавната корпорация Роскосмос бе обявено, че се предвижда бъдещите лунни астронавти, изпратени с новия кораб „Орел”, да носят оръжие, съобщиха руски медии.

От Роскосмос уточняват, че може да върнат огнестрелното оръжие сред аварийния резерв, който сега включва и мачете. Една от целите на кораба ще е да изследва Луната, но докато летят, за всеки случай астронавтите ще имат и пистолет. Още от полета на Юрий Гагарин до 2007 г. те получаваха оръжие със себе си, предназначено за след аварийно кацане, за защита от опасни животни, лов и изстрелване на сигнални ракети.

Формирането на състава на преносимия авариен запас за новото поколение пилотиран транспортен кораб ще бъде извършено на по-късен етап, след неговото създаване. Сега този авариен резерв на „Съюз” включва радиостанция и аптечка, непромокаем кибрит, шевни принадлежности, надуваем сал, комплект риболовни принадлежности, фенерче, свирки, мачете, шест литра вода и шест комплекта храна за трима души, топлоизолационен костюм за всеки член на екипажа, както и хидрокостюм „Пъстърва” за задържане над водата.

Бъди свободен