Планират забрана и за наргилетата в заведенията

0
забрана и за наргилетата

Здравното министерство планира забрана и за наргилетата в заведенията. Това става ясно от промени в Закона за здравето, публикувани за обществено обсъждане.

Целта на промените е да се повиши здравната култура и да се промени обществената нагласа към пушенето на наргиле, тъй като много хора го считат за безвредно, пише в мотивите на здравния министър Кирил Ананииев. Посочва се още, че пушенето на наргиле е по-рисково за здравето от пушенето на обикновени цигари, заради въглените, чрез които се разпалва сместа за пушене.

Освен наргилето, ще бъдат забранени предлагането и продажбата и на електронни цигари, контейнери за многократно пълнене, течности, съдържащи никотин и други изделия за пушене, различни от тютюневите. Предвижда се да бъдат затегнати и санкциите за собствениците на заведения, които нарушават правилата. Промяна в глобите обаче няма. Те остават от 300 до 5000 при първо провинение и от 500 до 10 000 при второ. Заведенията пък ще бъдат затваряни за месец, ако повече от два пъти хванат в тях пушачи.