Плащат 2060 евро на месец, за да не правите нищо

0
411
Плащат 2060 евро на месец, за да не правите нищо

В Швеция от 2026 година по проект „Вечна заетост” на гара „Корсваген” ще има служител с една-единствена задача – да се регистрира, че е дошъл на работа сутрин и да се отписва от службата вечер. При пристигането си, той ще включва лампа, осветяваща работното му място, а на тръгване ще я изгася.

Към кандидата няма никакви изисквания. Ще получава по 2060 евро всеки месец, ако не напусне или не се пенсионира. Тогава ще се проведе нов конкурс за длъжността. Заплатата е гарантирана за 120 години напред.

Шведският проект „Вечна заетост” е арт инсталация, социален експеримент и сериозно политическо послание. Той нагледно показва предизвикателствата пред нашето общество. Увеличава се списъкът на областите, в които човешкият труд вече не е нужен и можем просто да получаваме някакви пари срещу това да натискаме по едно копче по два пъти дневно.

В случая, авторите на проект „Вечна заетост” искат да покажат колко безполезна е работата, която вършим всеки ден, на фона на все по-силно изразеното неравенство между бедни и богати.