Плащат по 50 лв. за застрелян глиган и по 100 лв. за вълк

0
По 50 лв.

По 50 лв. за отстреляна дива свиня ще получават ловците в районите около огнищата на африканска чума по свинете. Това предвижда заповед на министъра на земеделието Десислава Танева с мерки за предотвратяване на разпространението на болестта.

За отстреляна лисица или чакал ще се плащат по 10 лв., а 100 лв. за вълк, които също се смятат за преносители на заразата.

Целта е популацията на животните в 20-километровата зона около огнищата да достигне под 0,3 броя на 100 хектара. За останалите ловностопански райони да е до 0,5 броя.

На последното си заседание правителството отпусна 3,4 млн.лв. за справяне с африканската чума. 30 000 лева се отпускат за обезщетения на хората, чиито домашни прасета са били заклани, за да не се разпространява чумата.

От земеделското министерство са разпоредили всекидневно наблюдение в зоната от 2 км около огнищата. През ден ще се наблюдава 20-километровата зона. За останалите ловностопански райони на Северна България обходите ще са веднъж седмично, както и в районите, граничещи със Сърбия и Турция.