По-евтин ток и по-скъпо парно предвижда КЕВР, в Русе топлото няма да поскъпва

0
242

Поевтиняване на електроенергията и увеличение на цените на парното и топлата вода от юли предлага комисията за енергийно и водно регулиране.

Очакванията са най-голямо намаление на цената на тока да има за потребителите от Североизточна България. Разчетите сочат, че клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО“ ще плащат с 1, 69 % по-ниски сметки.

Потребителите от Западна България или клиенти на „ЧЕЗ“ ще получават по-ниски сметки с 0,45 на сто. „Символично“ поскъпване с около 0,15 % на сметките за бита се предвижда за потребителите от Южна България.

Не символично, а сериозно поскъпване обаче се очаква да има при цените на парното и топлата вода от следващия месец. За София скокът ще е с 22%, от 15 до 18 на сто в Бургас, Враца и Разград. 8-9% ще е повишението във Велико Търново и Варна, а в Плевен – с 3 на сто. Все пак има и такива, които ще продължат да ползват намалени цени на енергията – Русе, Габрово, Перник и клиентите на EVN в Пловдив.

Според доклада на енергийния регулатор обаче, изчислени спрямо цените през изминалия отоплителен сезон, новите ще бъдат по-ниски – средно за страната с 14 на сто.

Предложенията са направени по изготвени от регулатора прогнозни цени на природния газ и се предвижда да важат до 1 юли следващата година.

Искането за поскъпването дойде от топлофикациите още през април. Тоест след като вече беше ясно, че руският газ за България ще е по-евтин и че цената на европейските борси е паднала рязко. Тогава обаче КЕВР увери, че няма да допусне увеличение.

Енергийният министър Теменужка Петкова бе категорична, че поскъпване няма да има.

„Цената на природния газ е много по-ниска и такова основание няма за покачване на цената на топлинната енергия – няма. КЕВР определя прогнозна годишна средна цена на природния газ. Аз предполагам, че за да се стигне до това недоразумение някой е направил съпоставка с цената на природния газ за месец май, съпоставена с годишната средна цена, която КЕВР е определил”, заяви министър Петкова.