По-малко българи са заявили желание за участие в изборите на 2 октомври

0

С около 5 хил., по-малко в сравнение с ноември 2021 г. са българите, заявили участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Това съобщи постоянният секретар и председател на Работна група „Избори“ в МВнР Иван Кондов. Те ще упражнят правото си на глас в малко повече от 740 секции. По думите му, предстои Централната избирателна комисия да разгледа някои предложения на общностите зад граница, като броят на секциите може да достигне до 760.

Все още няма разрешение за разкриване на секции в Германия, Австрия, Италия и Канада, тъй като те дават разрешение за разкриване на секция на точен адрес, но въпреки това има формално съгласие за провеждането на вота през октомври на тяхна територия, каза още Кондов.

Той припомни, че на миналите избори в чужбина гласуваха над 230 хил. души , при подадени 55 хил. заявления. В зависимост от нивата на активност, ще видим колко граждани ще бъдат дописани, обясни Кондов. Зам.-председателят на работната група Калин Анастасов добави, че за вота през октомври се очаква да бъдат дописани около 150 хил. души.

Според разчетите на групата вот зад граница ще се проведе в 62 държави. Очаква се най-много секции да бъдат разкрити в Обединеното кралство и Северна Ирландия -около 120 секции, в Германия – 77 секции; в Турция – 165 секции; в САЩ – 55 секции и 65 секции в Испания. От представените данни от МВнР стана ясно, че в Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити прогнозно 14 секции, в Близкия Изток и Африка – 15, в Източна и Централна Европа- 15, в Югоизточна Европа – 217 , в Европа – 413 и в Америка – 70.

На изборите през октомври в чужбина ще се гласува с 525 машини в 290 секции, като в по -голямата част ще има 2 машини. Това е с около 100 машини повече от предходните избори през ноември 2021 г.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук