Победителите в конкурса „Млад европеец“ бяха наградени в Народното събрание

0

Победителите в конкурса „Млад европеец“ бяха наградени в Народното събрание. По инициатива на народния представител от парламентарната група „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Деница Симеонова младежите представиха на кръгла маса в парламента вижданията си за ролята на младите хора за бъдещето на Европа.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков откри дискусията. Той поздрави отличените младежи и изрази задоволство от тяхната ангажираност, защото по думите му се наблюдава леко отдръпване на младите хора от активно участие в процесите, които предопределят нашето бъдещо развитие.

Вашето участие в този конкурс не е просто някаква младежка инициатива, то е важно, защото бележи желанието на младите хора да се занимават с политика в контекста на членството на България в ЕС„, подчерта Росен Желязков. „ЕС е най-справедливото, колкото и да не е съвършено, най-благоприятното място за живот и развитие на собствения потенциал„, добави той и призова младежите да не са само избиратели, но и активна част от вземането на решения в представителните органи на ЕС.

Инициативата на народния представител Деница Симеонова е ценна и й благодаря, че днес успя да ни срещне с младите хора, отличили се в конкурса „Млад европеец“, за да чуем тяхното мнение по тази изключително важна и актуална тема„, отбеляза в началото на дискусията заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев. „Приветствам Ви, скъпи млади хора, за Вашата активност, за това, че Ви вълнува изключително много бъдещето на нашия континент, че се интересувате от европейските политики„, обърна се той към младежите. „Всичко това е особено ценно, защото бъдещето е във Вашите ръце, колкото и шаблонно да звучи„, добави Никола Минчев и пожела на младежите да бъдат креативни, мотивирани и инициативни.

Има смисъл младите хора да бъдат активни и се надявам да помогна на тези, които търсят своя път към политиката и към неправителствения сектор„, подчерта Деница Симеонова. „Вие сте тези, които можете да направите пътят на България към Европа и в Европа стремглав и устремен нагоре„, добави тя.

Каузите, зад които вие заставате в проектите си за участие в конкурса „Млад европеец“ – защита на правата на човека, спасяване на бездомни животни, развитие на Северозападна България, показват отлично разбиране на процесите в ЕС и вижданията ви за ролята на България в европейската общност“, заяви Деница Симеонова. „Затова с удоволствие отправих поканата си към вас да дойдете и да представите визията си за ролята на младите хора за бъдещето на Европа“, добави тя. „Разбирането на исканията и очакванията на младите хора е първата стъпка, следващата е – реализацията на техните идеи“, посочи Деница Симеонова.

В дискусията участваха ръководителят на бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев, координаторът Детско и младежко участие в Национална мрежа за децата Кристина Ненова и Бойко Благоев от представителството на Европейската комисия в България.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук