† Почина легендата Милчо Левиев

0
121
Отиде си световноизвестният български джазмен Милчо Левиев

Отиде си световноизвестният български джазмен Милчо Левиев, съобщиха негови близки.

82-годишният музикант е почнал след тежко боледуване в болница в Солун, където живееше през последните години.

Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата Джаз Фокус’65, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. при голям успех. Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни “Вчера“ (Yesterday). Пише и филмова музика.

През 1970 г. напуска България и заминава за Лос Анжелис, където се включва в състава на Дон Елис. Остава в него до 1977 г. В началото на 1980 г. се завръща за кратко в страната и изнася поредица от концерти. Многократно е гостувал в Русе. Бил е на многобройни турнета из Европа и САЩ. Носител е на орден „Стара планина“, има две номинации за престижните музикални награди „Грами“.

Поклон пред паметта му!