Феноменален старт донесе победа на Ботас на „Сузука“, „Мерцедес“ спечели отборната титла

0
137
Феноменален старт донесе победата на Ботас на „Сузука“

Феноменален старт донесе победата на Валтери Ботас в надпреварата за Голямата награда на Япония на пистата „Сузука“. Потеглилият от трета позиция на стартовата решетка финландец оглави колоната веднага след потеглянето, изпреварвайки „Ферари“-ата на Себастиян Фетел и Шарл Леклер. Пилотът на „Мерцедес“ бе безупречен до края на състезанието и заслужено стъпи на най-високото стъпало на подиума. В битката за второто място се наложи Себастиян Фетел (Ферари), третото място на подиума зае петкратният световен шампион Люис Хамилтън (Мерцедес). Ботас измина състезателното разстояние за 1:21:46.755 часа, изпреварвайки с 13.343 секунди Фетел и с 13.858 секунди Хамилтън.

Успехът на двамата „предсрочно“ донесе световната титла при конструкторите за тима на „Мерцедес“.

След връхлитането на тайфуна „Хагибис“ в Япония програмата за уикенда претърпя промяна, като квалификацията и състезанието бяха проведени в неделя. Пилотите на „Ферари“ се представиха най-добре в квалификацията и окупираха първа редица, като Фетел стартира пред Льоклер, а на втора редица бяха Ботас и Хамилтън.

По-интересно беше след влизанията в бокса, като двамата пилоти на „Мерцедес“ бяха с различна стратегия. Ботас съхрани по-добре гумите, а Хамилтън имаше по-големи проблеми, трябваше и да влиза в края, което го прати от първо на трето място.

В последните шест тура световният шампион опита да изпревари Фетел, но не успя да се пребори с германеца.