† Почина първият демократично избран кмет на Русе

0
114
демократично избран кмет

Роден на в Банско на 11 април 1934 година, Асен Тасев произхожда от възрожденска фамилия, участвала в борбата за освобождение на Пиринска Македония. В Русе се установява през 1964 г. Работи в Консервния комбинат “Дунавия” и в Окръжния кооперативен съюз като началник-цех и началник-отдел.

След 10 ноември, заедно със отец Стефан Стефанов и отец Величко основават русенската организация на Комитета за защита на религиозните права, свобода на съвестта и духовните ценности. Като негови първи ръководители на 21 декември 1989 г. стават съоснователи на Съюза на демократичните сили в Русе.

На изборите за местни органи на властта през ноември 1991 г. е номиниран от СДС за кмет на града и спечелва вота в два тура. По време на мандата си, независимо от ограничените средства продължава изграждането на Хирургическия комплекс, разширяването на тролейбусната мрежа, и топлофикацията, реставрацията на театъра, музея и др.

Поклон пред паметта му!

Поклонението пред тленните му останки ще бъде в сряда, 13 юли, от 10,30 часа в катедралния храм „Света Троица“. Погребението ще бъде в гробищен парк „Чародейка“.