„Вело Русе“ на протест срещу рестрикции в Наредба №18

0
66
Протестно шествие срещу предложените промени в общинската Наредба №18 организира „Вело Русе“, съобщават от сдружението.

Шествието ще се проведе утре, 13 юли, от 18 до 19.30 часа. Сборният пункт е пред сградата на  Община Русе. Участниците ще направят символична обиколка на централния градски площад, след което ще предложат по ул.”Петко Д. Петков” към Пантеона, по бул.”Съединение” до Младежкия парк, по велосипедната алея до ул.”Яребична” и обратно към центъра по пешеходната алея,  успоредна на велоалята от Розариума до Вазата – ул.”Александровска” от Паметника на съветската армия до Площад „Свобода“.

 

Причина за протеста е предложението за забрана за движение на велосипедисти, ролеристи и скейтбордисти по всички паркове и ул. “Александровска” в Русе.

Според членовете на сдружението е нереално всички велосипедисти да бъдат поставяни под общ знаменател – неразумните младежи, спокойно каращите за разходка и улегналите делови хора, предпочели велосипеда пред автомобила. Същото важи за любителите на ролери и скейтбордове. „Бихме се съгласили да се въведе текст в наредбата “преминаване със съобразена скорост” – точно така, както фигурира в Закона за движение по пътищата, пише в разпространено до медиите становище на сдружението.

От “Вело Русе” припомнят, че именно те са предложили във Велосипедния план на града да бъде изключена “Александровска” и на нея да не се поставя специална велоалея (високоскоростен велосипеден път), както и за изключване на велоалея по ул. „Александровска“ от проекта за реконструкция на пл. „Батенберг“ и движението с велосипед да става по алтернативен маршрут по бул. Съединение и ул. “Петко Д. Петков”.

„Абсолютната забраната за движение по централната част би следвало да бъде след изграждането на алтернативи за ползващите я велосипедисти. За по-екстремните колоездачи би могло да има Байк парк, за по-младите “Киндер трафик гарден” (наименованието е според немския опит в това отношение) в Парка на младежта. За тези две съоръжения ние сме направили проекти – напълно безплатно – и сме ги предоставили на Община Русе. Алтернатива на рекреационното каране на велосипед би могла да е велоалеята към Николово, която Общински съвет гласува да се случи също през 2014г., пишат още от „Вело Русе“.