Почитаме блажения епископ Босилков

Автор:
13 ное. , 2017   Video

На днешния ден католиците от цял свят се прекланят пред мъченичеството на монсеньор Евгений Босилков, Никополски Епископ и на българските католически свещеници Никополски Епископ Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков.

Денят е обявен от папа Йоан Павел Втори през март 1998 г. в памет на Евгений Босилков, провъзгласен за “блажен” на 15 март 1998 г. На 26 май 2002 г. на тържествена меса, която папа Йоан Павел Втори отслужва на централния площад в Пловдив, провъзгласява за “блажени” и тримата католически свещеници Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков. Той обявява, че паметта им ще бъде почитана на 13 ноември – деня на техния рожден ден за небето. Денят е отбелязан за първи път на 13 ноември 1998 г.

 

По време на Процеса срещу шпионската и заговорническа католическа организация в България (29 септември-3 октомври 1952) като обвиняеми са привлечени 40 български граждани, от които 27 католически свещеници с висше богословско образование, обвинени в създаване на “шпионска и заговорническа католическа организация в България”, работила в услуга на Ватикана и на други чужди разузнавания. На 3 октомври 1952 г. Върховният съд на Народна република България произнася присъдите на монсеньор Евгений Босилков, католически епископ на Никополска епархия и на тримата католически свещеници Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков – смърт чрез разстрел и пълна конфискация на имуществата им. В нощта на 11 срещу 12 ноември 1952 г. те са разстреляни в Софийския затвор.

В памет на монсеньор Босилков улицата, на която се намира католическата катедрала „Св. Павел от кръста“ в Русе носи неговото име.Comments are closed.