Почитаме блажения епископ Босилков, осъден и екзекутиран от Народния съд

0
Евгений Босилков

На днешния ден се прекланяме пред мъченичеството на монсеньор Евгений Босилков, Никополски Епископ, и на българските католически свещеници Никополски Епископ Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков.

Денят е обявен от папа Йоан Павел Втори през март 1998 г. в памет на Евгений Босилков, провъзгласен за “блажен” на 15 март 1998 г. На 26 май 2002 г. на тържествена меса, която папа Йоан Павел Втори отслужва на централния площад в Пловдив, провъзгласява за “блажени” и тримата католически свещеници Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков. Той обявява, че паметта им ще бъде почитана на 13 ноември – деня на техния рожден ден за небето. Денят е отбелязан за първи път на 13 ноември 1998 г.

Блаженият Евгений Босилков е тясно свързан с Русе. От 1929 г. до 1934 г. е енорийски свещеник в града. През 1946 г. Светият престол го назначава за епархийския архиерей, а по-късно той е избран на тази длъжност чрез папски декрет от 26 юли 1947. През този период активно участва в съживяването на вярата и се противопоставя на атеистичните внушения от страна на комунистическата власт. Той се заема с организирането на типичните за ордена на отците пасионисти „народни мисии“, с интензивно проповядване на християнските идеи повсеместно по всички енории, стигайки до най-отдалечените места на епархията. В края на 1948 г. е арестуван, а на 3 октомври 1952 г., заедно с тримата католически свещеници Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков е осъден от Народния съд на смърт. Присъдата е изпълнена на 12 ноември в Софийския затвор.

В памет на монсеньор Босилков улицата, на която се намира католическата катедрала „Св. Павел от кръста“ в Русе носи неговото име.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук