Почитаме най-новите български светци – баташките мъченици

0
най-новите български светци

На днешния ден Българската православна църква почита най-новите български светци – баташките мъченици.

Баташките мъченици са канонизирани за светци най-напред от Българската старостилна православна църква на 17 май 2006 година. Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира Св. Велика Княгиня Елисавета в Етна, Калифорния, САЩ специално за канонизацията им през 2006 г. Идеята за подобна икона се е родила през 2004 г. в България.

През март 2011 г. Светият Синод на Българската православна църква също решава да канонизира за светци Баташките новомъченици. На 3 април 2011 г. канонизацията беше извършена в катедралния храм „Свети Александър Невски” от патриарх Максим в съслужение с митрополитите на Българската православна църква. За ден в прослава на избитите през 1876 г. в храма в Батак българи в църковния календар беше записана датата 17 май. Това бе и първата канонизация от 1964 г., когато беше канонизиран Софроний Врачански.

Историята е запазила само някои от имената на Баташките мъченици – това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Тошев, запазени са имената и на някои от избитите в Батак – Иван, Илия и други.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили