Почитаме Света Марина, покровителка на здравето и победителка на дявола

0
Почитаме Света великомъченица Марина

На 17 юли православната църква почита Света великомъченица Марина. Света Марина се смята и за закрилница на нашето Южно Черноморие. На тази дата е и храмовият празник на манастира край с. Каран Върбовка.

Света Марина е много популярна и тачена светица. Тъй като празникът се чества в разгара на лятото, тя се смята за покровителка не само на здравето, но и за пазителка от змии. Тя често е изобразявана като победителка на дявола, причинител на злото – може би като отглас на легендата, че убива дракона-изкусител.

Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име има лечебни води, които са особено силни в деня на Света Марина – 17 юли. Такава е водата и в манастира край Каран Върбовка.

Според народните вярвания Марина е символ на небесния огън, покровителка на жътвата и нивите. Почитането й съвпада с третия ден на горещниците. На 17 юли се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве, а хората си взимат от него, за да запалят огнището. Вярва се, че през тези дни, който се изкъпе в бликнала топла вода, няма да боледува през цялата година.

Днес повод да почерпят имат всички, които носят имената Марина, Марин, Маринка, Маринела, Марияна.

зарядни станции за електромобили