Почитаме света великомъченица Екатерина, покровителка на майките 

0
Православната църква почита света великомъченица Екатерина

На 24 ноември православната църква почита Света Великомъченица Екатерина. 

Тя е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време. В България Света Екатерина е приета за покровителка на майките. На този ден жените приготвят питки, намазват ги с мед и ги раздават на близки хора – за предпазване от болести, за здраве и благополучие. 

Екатерина живяла в края на III и в началото на IV век в Александрия. Тя била една от най-образованите жени на своето време. Изучавала философия, литература, медицина. Особено силно било дарованието ѝ в областта на медицината. Един скитник отшелник ѝ разкрива мъдростта, тайните и чудесата на християнството. Екатерина загива заради вярата си едва на 18 години през 305 г. Осъдена е на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват. Затова главен символ на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“. 

Преданието разказва, че след смъртта ѝ долетели ангели и отнесли тялото ѝ в Синайската планина. Когато светите ѝ мощи били открити там, вярващи издигнали манастир. 

На днешния ден празнуват жени, които носят имената Екатерина, Катерина, Катрин, Катя и Тинка. 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук