Почитаме Свети Николай Мирликийски, празнуват моряци, рибари и банкери

0
37
празнуват моряци

На 6 декември източноправославните християни почитат Свети Николай Мирликийски-Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Това е един от най-уважаваните празници в българския народен календар.

Според народохристиянския мит за подялбата на света, на свети Никола се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони, както и на морските ветрове. Според митовете, свети Никола разлюлява и спира морските ветрове, ходи по моретата, и ако има някакъв кораб в беда, го спасява. В българската православна традиция светецът, чието име означава „Побеждаващ“, се почита като патрон и покровител на моряците и рибарите.

Преданията гласят, че свети Никола спасил една пробита гемия от потъване като запушил дупката със шаран. Затова на трапезата ни задължително трябва да присъства риба, най-често – пълнен шаран с орехи.

Св. Николай се почита и като патрон на банкерите. Причината е, че според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща, който така успял да омъжи трите си дъщери. Има вярване, че костица от Никулденския шаран, грижливо скрита в гънките на портмонето, помага то да бъде по-пълно през годината.

Имен ден празнуват всички, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния и др.