Почитаме „тайната невеста на Исус“

0
Мария Магдалина

Мария Магдалена е една от най-тайнствените личности на Евангелието. Според редица богослови тя е тайната невеста на Христос, тъй като по древната еврейска традиция брачният съюз бил задължителен за всеки мъж, а безбрачието се осъждало от обществото. Особено строго се отнасяли хората към „равви“ – човекът, избрал пътя на религиозното обучение, а именно по него вървял Христос.

Представата си за нея хората имат от картините на библейска тематика. На тях, като правило, тя е изобразена като полусъблечена, разкайваща се грешница с прекрасни дълги коси, с които тя, според Новия завет, изтрива краката на Исус. В богословските енциклопедии за нея пише: “Мария Магдалена е жена-мироносица, родом от град Магдала. Водела разпътен живот и Христос със своите проповеди я обърнал към нов живот и я направил най-предана своя последователка. Мария Магдалена става първата свидетелка на Възкресението, след възкресението си Христос се явил първо на нея.”

Мария Магдалена е най-известната жена на света след Дева Мария. В продължение на столетия нейното изображение се появява навсякъде – от средновековните фрески до съвременни филми и дори песни. Но нейната слава не е за завиждане. Дори и в Оксфордския речник думата „Магдалина“ се превежда в значението на „разкаяла се блудница“.

В нейното житие се разказва, че когато Иисус Христос ходел по Галилея и извършвал чудеса, към него пристъпила жена на име Мария Магдалина (от гр. Магдала). Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт. Причината от времето на средновековието Мария Магдалена да се счита за една от най-недостойните жени в Новия завет е отъждествяването й от някои богослови с безименна грешница в Евангелието от Лука.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук