Почитаме жертвите на сталиновия „гладомор“, около 100 000 от тях са българи

0

На днешния ден Украйна почита жертвите на сталиновия „гладомор“ – една от най-тежките национални катастрофи в украинската история. Жертвите, според различни източници, са между 3.9 и 15 милиона души. Смята се, че загиналите българи са около 100 хиляди.

Гладът е предизвикан от политиката на съветското правителство начело с Йосиф Сталин. Убивайки хората с глад, Йосиф Сталин се опитва да заличи свободолюбието на украинците, които въстават срещу варварските методи на колективизация, прилагани от Кремъл.

През 1930 г. в Украйна избухват 15 въстания срещу болшевишката власт. „Ако сега не се заемем да оправим положението в Украйна, можем да изгубим Украйна.“ – пише Сталин през август 1932 г. През есента на 1932 г. от Украйна е иззето цялото зърно за посев, а през ноември и декември от домовете на хората е конфискувано всичко – зърно, картофи, сушени плодове и всички други хранителни продукти. Иззетото е било продавано в чужбина, а средствата са използвани за индустриализацията на другите съветски републики. Лишени от каквато и да е храна, хората са умирали бавно в страшни мъки, а след това телата им са били слагани в братски могили. Там често са попадали и живи хора, доведени до толкова безпомощно състояние, че не са показвали видими признаци на живот.

Въпреки българските жертви, страната ни до ден днешен не е признала гладомора за акт на геноцид , така, както това са сторили Съединените американски щати, Канада, Полша, Словакия, Украйна, Унгария, Чехия и много други. През 2008 г. 2008 г. Европарламентът прие резолюция, признаваща Гладомора за престъпление срещу човечеството.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук