Почти половината БГ учители- без служебни лаптопи

0

45,9% от учителите в българските училища  нямат служебен лаптоп, с който да могат да работят в или извън образователната институция. Останалите 54,1% са заявили, че имат служебни лаптопи на разположение за работа от разстояние.

Подобно е положението и при учениците – само 38% от тях имат дигитално средство за работа, а останалите имат само телефон или нямат никаква техническа осигуреност.

Това показва  национално проучване- анкета, поръчана от Синдикат „Образование към КТ „Подкрепа“. Целта на проучването е била готовността на образователната система за обучение от разстояние в електронна среда.

Според респондентите 43,3% от училищата имат отлична интернет свързаност, а в 52,9% мрежовата осигуреност в образователните институции е лоша в повечето класни стаи или съвсем отсъства.

94,5% от учителите плащат с лични средства достъп до интернет, а едва 1,7% са получили служебни средства за интернет.

Като „оптимистичен“ от Синдиката определят факта, че в 73,8% от училищата има изградена електронна платформа за обучение, в 14,1% в момента се изгражда и само в 12,1% няма такава.

На въпроса: Инструментите и ресурсите на коя от съществуващите електронни платформи подхожда по-добре на Вас и Вашата образователна институция, 44% от педагозите са избрали Microsoft Teams, 31,4% са посочили Google Classroom. 17,4% все още имитират платформи през Shkolo, Viber, Skype, Zoom или Facebook.

Приблизително същото е и съотношението между личните предпочитания на преподавателите – 41% предпочитат Microsoft Teams, 33% – Google Classroom.

От Синдикат „Образование“ са категорични, че всички български учители трябва да получат служебни лаптопи, за да могат да работят ефективно, също и да превключват, когато е необходимо за работа от разстояние.

Те настояват също експертите на МОН да не разрушават от създадените от образователните институции собствени училищни облаци, като се лобира за Office 365 или G-suite for education. Нека изборът си остане на българските учители и училищните им ръководства.

Синдикатът счита, че МОН и социалните партньори трябва да катализират процеса с изпълването на Национална електронна библиотека на учителите с електронни уроци по всички учебни предмети, като на учителите се заплати за предоставените електронни продукти в нея.

В специална позиция на Синдикат „Образование“ се изразява и подкрепа за  повишаването на броя на разрешените извинени отсъствия по семейни причини.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили