В детска книжка Пепеляшка стана лесбийка

0

 

В една от разказаните истории в детска книжка, издадена в Унгария, любимата на милиони деца героиня Пепеляшка е  лесбийка, а в друга трансполов е убиец на дракони.

Книжката „Storyworld is for everyone“ включва гей герои. Тя е колекция от истории, основани на добре известни приказки. Основните герои са маргинализираните групи, включително ЛГБТ общността.

Всичко това ядоса премиерът на Унгария Виктор Орбан, който по повод книжката и историите в  нея  заяви, че  хомосексуалните трябва да „оставят нашите деца намира“.

Според публикация  на БЛИЦ, който цитира АФП,  книжката е била публично скъсана от крайнодесен политик.

„Унгария има закони за хомосексуалността, които в основата си са изключително толерантни и включват търпелив подход“, е коментирал Орбан в интервю за обществено радио.

„Но има граница, която не може да се пресича“, е заявил той.

Според него детската книжка е „провокация“. „Да обобщя мнението си по този въпрос: оставете нашите деца намира“, призова унгарският лидер.

Публикуването на детската книжка с истории от ЛГБТ асоциация стана повод за разгорещени дебати в Унгария.

Консервативна група в Утгария призовава книгата да бъде изтеглена от книжарниците, докато крайнодесен политик я нарече „хомосексуална пропаганда“ и скъса копие на пресконференция.

Това обаче бе осъдено от Асоциацията на унгарските книгоиздатели, които го сравниха с „нацистко изгаряне на книги и комунистическо унищожаване на книги“.

Но, както се казва няма лоша реклама. Всички тези скандали около историите в книгата и противоречивите оценки за нея, само са увеличили продажбата и интереса към  детските истории с гей герои, допълват различни унгарски издания.

 

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили