Почти половината от хората в света-без условия за миене на ръцете

0

Близо 3 милиарда души, или около 40%  от общо 8-те милиарда в света, нямат условия да поддържат елементарна хигиена на ръцете си у дома.

Данните са от последния бюлетин на ООН.

Според доклад на УНИЦЕФ, публикуван на Световния ден за миене на ръцете, в най-слабо развитите страни почти три четвърти от населението не могат да си мият ръцете у дома. Около 43% от училищата с 818 милиона ученици нямат достъп до измиване на ръцете със сапун и вода, а в най-бедните страни процентът на училищата без място за миене на ръце се увеличава до 70%, съобщава ООН.

По този повод от  УНИЦЕФ предупреждават, че  недостъпността до елементарна хигиена като миене на ръцете за милиони хора означава повишен риск от коронавирусна инфекция и други заболявания.

УНИЦЕФ, съвместно със Световната здравна организация (СЗО), стартира инициатива за хигиена на ръцете за всички, за да подобри достъпа до места за миене на ръце, вода, сапун и дезинфектанти във всички зони.

Именно миенете на ръцете се посочва като една от най- сигурните превантивни мерки срещу коронавируса.  Заедно с другите аспекти на личната хигиена и разумната дистанция са сред основните предпазни защити, които хората могат да  изпълняват, в името на  тяхното здраве.