Повече пари за военните от 2021 година, но пандемията може да се отрази на модернизацията в армията

0
80

Ако пандемията засегне икономиката до сериозна степен, някои оръжейни програми могат да се спрат и да се блокират.

 Тази теза изрази в интервю за националното радио заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

 Той направи аналагои с миналато, когато това се е случвало. „Държавата и нейното функциониране е на първо място. Ние служим на държавата. Ние не искаме да милитаризираме държавата, да изхарчим бюджета й, и да колабира нейната икономика или социални системи, образование, здравеопазване. Балансът трябва да се търси“, каза зам. министърът на отбраната.

В сезона за подготовка на бюджета на отбраната за догодина Атанас Запрянов изтъкна, че отпусканият бюджет следва логиката на националния план за нарастване на разходите в отбраната.

Атанас Запрянов потвърди, че  от началото на следващата година е предвидено действително увеличение на заплатите на работещите в системата на отбраната.

Относно оповестената вероятност за ускоряване на покупката на още 8 изтребители F-16 от САЩ, Запрянов коментира:

„Самолетите, които ще бъдат произведени за Словакия и за България, са по специален модел, за натовски държави. И тук „Лакхийд Мартин“ предлагат, ако България реши да ускори тази доставка за след 2024 година, да се водят преговори в тази посока. Мнението на министъра е, че ако бъдат доставени 8 самолета 2024-2025 година, но ги плащаме до 2032 година, това наистина би било зашеметяваща сделка, тъй като ще имаме техника, която ще разплащаме разсрочено в годините. България е в листата на държавите, които използват преференция за разсрочено плащане. Това е ситуацията. Няма никакъв бюджет, който да е предвиден, изтеглен, утвърден и едва ли не ние ще сключваме такава сделка“, коментира Запрянов.

Запрянов отбеляза още, че военните не очакват втората партида от 8 изтребителя да бъде на по-висока цена от първата.