Подкрепа за русенските предложения за промени в НПК

0
243
Съкратеното съдебно следствие

Не само обществена, но и професионална подкрепа получават предложенията, представени на организираната от ТВН среща с депутати от различните политически сили относно промени в НПК по процедурата на съкратеното съдебно следствие.

Срещата бе провокирана от общественото недоволство, породило се след като убиецът на Виктория – Северин Красимиров, получи 30 години лишаване от свобода. Той се възползва от процедурата на съкратеното съдебно следствие, присъдата му бе намалена с една трета и така избегна доживотния затвор.

Трагедията със 7-годишната Кристин отново поставя в центъра на общественото внимание необходимостта от промени в НПК. Още повече, че според текстовете, обвиняемият приема фактите по обвинителния акт, а не вината за извършеното престъпление. А ако убиецът е рецидивист, това показва и безнадеждността на превъзпитанието в затвора. И човек започва да се пита защо е предвиден като наказание в НК въпросният доживотен затвор?

На срещата с русенските депутати адвокат Андрей Желязков предложи промяна в текстове от глава 27 от НПК в частта и за т.нар. споразумение за съкратено съдебно производство, даващо възможност за получаване на по-леко наказание от извършители на тежки престъпления, за които законът предвижда доживотен затвор. Беше формулиран текст, че  „при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, както и при престъпления против половата неприкосновеност, съкратено съдебно следствие се допуска само след съгласието на всички страни (прокуратура и частен обвинител, ако има конституиран такъв)“.

Такава промяна вече получава все по-голяма промяна в обществените и в професионалните среди. Подкрепа изказаха редица представители на прокуратурата. Към тях вече се присъединиха и представители на най-висшите среди на държавното обвинение. Говорителят на Главния прокурор г-жа Румяна Арнаудова също застана зад искането за промяна в реда на глава 27 от НПК в духа, съкратено съдебно следствие да се провежда само след като се вземе позицията на обвинението.

Остава да се надяваме, че на предстоящата сесия на Народното събрание предложенията ще влязат в дневния ред и по „ускорената процедура“ ще бъдат гласувани в пленарна зала, за да може обществото да получи поне усещане за справедлива присъда.